Sirup ALOE VERA
3O dkg listov aloe, 50 dkg medu, 7dcl bieleho vína, 0.1 l liehu(96%)
Aloe rozdrviť nekovovým predmetom v sklenenej nádobe, pridat ostatné suroviny,premiešať a v tmavej nádobe odložiť na chladné miesto najmenej na 5 dní. Precedit len také množstvo,ktoré spotrebujeme za týždeň.
Užívanie:
3x denne 2 hodiny pred jedlom 1 kávovú lyžičku.Po5 dnoch dávky zvýšime na 1 čajovú lyžičku hodinu pred jedlom.
Bábovka, ktorá sa vždy podarí
360g polohrubej múky,1prášok do pečiva,1vanilkový pudingový prášok,citrónová kora,6vajec,300g cukru,1dl oleja,1dl horúcej vody,1vanilkový cukor,citronová štava, po 2 lyžiciach nakrájaných orechov,hrozienok naložených v rume,a čokolády.
Múku zmiešame s práškom do pečiva,pudingovým práškom,citrónovou kôrou. Žltky ušľaháme s cukrom a olejom do husta a za šľahania pridáme 2 lyžice horúcej vody. Postupne pridáme ďalšiu vodu. Pomaly pridáme múku,sneh z bielkov vyšlahaný s vanilovým cukrom a lyžičkou citrónovej šťavy. Nakoniec primiešame orechy,hrozienka a postrúhanú čokoládu. Cesto vylejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej bábovkovej formy a pri 180:C asi 45 min.pečieme. Stav prepečenia skúsime špajdľou,vyklopíme na mriežku a pocukrujeme.
Ľahké cesto na rožky, slanečky, pagáčiky...
1 rastlinný tuk,25Dg hladkej múky,1 kyslá smotana,soľ.
Všetko na doske zmiesime, zabalíme do folie na potraviny a na noc dáme do chladničky. Rozgúľame a vykrajujeme zvolené tvary ,pri pečení sa hodne zvačší. Potrieme vajíčkom a lubovolne posypeme . Možeme ozdobiť aj krúžkami klobásky ktorú prilepíme vajíčkom.
Šalát z čínskej kapusty
čínska kapusta, 200 g tvrdého syra na strúhanie, 3 vajcia, sterilizovaný hrášok, kukurica z konzervy, pór, tatárska omáčka (biely jogurt)
Čínsku kapustu nadrobno nakrájajte, pridajte strúhaný syr, hrášok, kukuricu, pór a tatársku omáčku (jogurt). Vajcia uvaríme natvrdo, nakrájajte pridajte do šalátu a dôkladne pomiešajte. Podávajte chladné ako prílohu k jedlám.
Dvojfarebná roláda
3 celé vajíčka 100g kryštálového cukru ,1 čl vanilkového cukru-vyšľahať nad parou na 40°C pridať 1 pl vody prekypriť,z pol pomaranča kôru ,premiešať a pridať 100g hl.múky. Polovicu vyliať na plech vyložený papierom na pečenie,do zvyšku primiešať 100g kakaa,rozotrieť na bielu hmotu na plechu a pri 220st.piecť asi 5minút.
Plnka:
1.5dcl mlieka,10g kryšt.cukru,pol balíčka vanilkového cukru,20g pudingového prášku,150g masla,30g kivi,š*g pomaranča,1dcl pomarančovej šťavy. Maslo a pomarančovú šťavu vyšľahať na krem,pridať vychladený puding,vymiešať,vmiešať pokrájané ovocie a natrieť na vychladnutý plát cesta. Pomocou papiera stočiť a vychladiť v chladničke,poliať čokoládou.
Orechovo - kávová torta
6 bielkov, 250 g šľahačkovej smotany, 60 g vlažného rozpusteného masla, 1 PL instantnej kávy, 100 g pomletých orechov, 160 g hrubej múky, 160 g cukru
Bielky vyšľahajte dotuha. Za stáleho miešania pomaly pridávajte cukor, orechy, múku, kávu a maslo. Všetko zľahka premiešajte. Cesto vylejte na vymastenú a vysypanú tortovú formu. Pečte dozlata asi 45 min. Upečenú a vychladnutú tortu prerežte cez stred na dva pláty. Tortu naplňte plnkou, ktorú si pripravte vyšľahaním šľahačky. Šľahačku môžete prichutiť pridaním kávy, ovocnej šťavy a pod. Naplnenú tortu spojte a vrch potrite ušľahanou šľahačkou, ozdobte orechmi alebo ovocím.
Tvarohové tyčinky
250g tvarohu,250g hladkej múky,250g rastlinného tuku na pečenie,mlieko podľa potreby,soľ,mak rasca a sezam na posypanie.Z tvarohu,múky a tuku vypracujeme cesto. Rozvalkáme ho na doske na hrúbku pol centimetra do štvorca potrieme mliekom a pokrájame na tyčinky približne 2x5cm.tyčinky poukladáme na suchý plech a posypeme soľou,rascou,makom alebo sezamom. Pečieme v rúre na 200;C asi 10 minút
Jogurtová torta s ovocím
Potrebujeme:2 biele jogurty,350g polohrubej múky,80 g práškového cukru,1vajce,1prášok do pečiva,tuk na vymastenie formy,múku na vysypanie formy,500g marhúl(ovocia...)
Mrvenička: 80 g polohrubej múky,60g masla,60g kryštálového cukru,50g maku alebo orechov.
Vajce rozšľaháme v miske,pridáme jogurty,múku s práškom do pečiva a cukor a vymiešame. Rozotrieme do vymastenej formy ,uložíme ovocie,okraje necháme volné. Posypeme mrveničkou a na 180tke pečieme asi30 minút
Výborné jablkové rožteky.
200g hladkej múky, 200g polohrubej múky, 250g rastlinného tuku na pečenie, 1 žltok, štipku soli, 2pol.lyžice práškového cukru, 100 ml vlažného mlieka, 1 kocka droždia, 1 vajce na potretie.
Plnka: 6Oog jablk,kryštálový cukor podľa chuti,1 balíček škoricového cukru.
Droždie rozrobíme vo vlažnom mlieku a necháme krátko kysnúť,v miske rozmiešame uvedené prísady aj vykysnutý kvások a vypracujeme hladké cesto,ktoré vložíme do mikroténového vrecka,vložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky,najviac na 24 hodín. Nastrúhané jablká podusíme s cukrom podľa chuti do mäkka,po vychladení pridáme škoricový cukor. Studené cesto rozdelíme na 7 bochníkov a každý rozvalkáme na kruh ,ktorý rozkrájame na 8 rovnakých trojuholníkov. Na širšiu stranu cesta dáme plnku a zvinieme do rožteka. Uložíme na plech vyložený papierom na pečenie,potrieme vajíčkom a pečieme asi 15 min.pri 180:.
Plnku si možeme zvolit podla chuti aj inú.
SOS vianočný koláč
2 šálky silnej čiernej kávy,1 šálka cukru,2 PL kakaa,1šálka hrozienok,2 celé vajcia,špetka soli,1prášok do pečiva,2 mleté klinčeky,pol šálky masla,1vanilkový cukor,2čajové lyžičky mletej škorice,2šálky polohrubej múky.
Kávu,hrozienka,cukor varíme 10 minút,mierne vychladíme, pridáme maslo,pomiešame a pridáme múku,vajcia a ostatné ingrediencie, spolu dobre zmiešame a nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme asi 60 min. pri teplote 180 .